Rolunk

Rólunk

Az Giunti Psychometrics Hungary Kft. az egyik legnagyobb pszichológiai teszteket forgalmazó és fejlesztő vállalat Magyarországon. Cégünk a több mint 60 esztendeje megalapított híres olasz tesztkiadó, a Giunti Psychometrics leányvállalata.

Olyan pszichológiai teszteket (mérőeszközöket) forgalmazunk, amelyek esetében a külföldi kiadóival megállapodást kötöttünk a tesztek hazai adaptálására és forgalmazására. Magas szakmai követelményszintet tartva fordítjuk le a teszteket, vesszük fel a mérőeszköz célpopulációjának megfelelő magyar mintán. Ezen felül ellenőrizzük a mérőeszköz megbízhatóságát és érvényességét, majd kialakítjuk a magyar normákat. Ennek megfelelően mérőeszközeink megvásárlásával vevőink hozzájutnak a (tesztre nézve releváns) magyar populációra jellemző átlagokhoz és szórásokhoz, azaz saját tesztfelvételi eredményeit ezekhez viszonyítva tudja értelmezni.

Mérőeszközeink legtöbbjéhez magyar nyelvű kézikönyveket és útmutatókat is készítünk. Egyes mérőeszközeinkhez a kiértékelést és az értelmezést megkönnyítő számítógépes kiértékelő programokat is kidolgozunk. A szakszerű teszthasználatot elősegítő képzéseket szervezünk. Tanácsadást nyújtunk a tesztekkel kapcsolatban.

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a megbízható és magas szakmai színvonalú pszichológiai tesztek fejlesztésére és forgalmazására. Ennek megfelelően tevékenységünk túlmutat a puszta viszonteladói munkán. Célunk, hogy a szoftver-legalizációhoz hasonlóan, a pszichológiai mérőeszközök használata is szabályozottá, szakszerűvé és legálissá váljon (vonatkozó jogszabály: 1999. évi LXXXVI. tv.).

Hazánkban sajnos elfogadott gyakorlat volt (van, ahol még most is az), hogy egyszerűen lefordítják és fénymásolják a teszteket, így a jogtulajdonos (a kiadó és a teszt szerzője) hozzájárulása, kiértékelési útmutatók és standardok nélkül használják azokat. Az ilyen jogosulatlan teszthasználat sérti a nemzetközi és hazai szellemi tulajdonjogokat, kárt okoz a tudományos kutatásban, és figyelmen kívül hagyja a pszichológiai értékelés szabályszerűségére vonatkozó nemzetközi etikai szabványokat (klinikai, sorozási és oktatási célok vonatkozásában).

A Giunti Psychometrics Hungary Kft. alapelvének megfelelően:

  • csak a hazai Magyar Pszichológiai Társaság Tesztbizottságának ajánlásával és tanúsítványával ellátott, valamint a külföldi licenctulajdonos által engedélyezett mérőeszközöket forgalmaz;
  • mérőeszközeinek szakszerű adaptálásához szakember-hálózatot épít ki a tesztelés területén tevékenykedő, kiemelkedő magyar szakemberekből.

Az európai tesztfejlesztés elősegítése érdekében jött létre az EuroTesting project. A négy ország (Németország, Spanyolország, Olaszország, és Magyarország) közreműködésével végzett nagyszabású mérőeszköz-adaptálási munka célja az volt, hogy az Interneten elérhető tesztek többnyelvű platformját dolgozza ki, melynek révén az európai jelenlét a pszichológiai tesztelés területén biztosított lehet. Az online tesztelési portál európai modelljének megvalósítása során a résztvevő országok új, a HR szférában alkalmazható teszteteket adaptáltak saját országaikban (TOM, PASAT-2000).

A GIUNTI csoport

Giunti Psychometrics olasz tesztforgalmazó a Giunti Könyvkiadó alvállalkozása. Olaszország vezető könyvkiadója számos folyóiratot és könyvet ad ki évente. Mindezek mellett élen jár az e-learning és a tankönyvkiadás területein is.

Nemzetközi kapcsolataink

A Giunti Psychometrics Hungary Kft. tagja az Europai Tesztfejlesztők Csoportjának (European Test Publishers Group, ETPG), amely a pszichológiai tesztek fejlesztésének és forgalmazásának szakmai képviselete. Az ETGP szorosan együttműködik a Nemzetközi Tesztbizottsággal (International Testing Comission, ITC) is. Cégünk több külföldi tesztforgalmazóval is szorosan együttműködik: pl. Pearson Assessments, Psychological Assessment Resources, Multi-Health Systems, Testzentrale, University of Minnesota Press. A Giunti Psychometrics Hungary Kft. számos olyan tesztet adaptál(t), amelyek a fenti tesztforgalmazók vezető termékei.