Barion Pixel

Rolunk

Rólunk

A Giunti Psychometrics Hungary Kft. az egyik legnagyobb pszichológiai teszteket forgalmazó és fejlesztő vállalat Magyarországon. Cégünk a több mint 70 esztendeje megalapított híres olasz tesztkiadó, a Giunti Psychometrics leányvállalata.

Olyan pszichológiai teszteket (mérőeszközöket) forgalmazunk, amelyek külföldi jogtulajdonosaival/kiadóival megállapodást kötöttünk a tesztek hazai adaptálására és forgalmazására.

Lefordítjuk, nyelvileg adaptáljuk, majd a célpopulációnak megfelelő magyar mintán felvesszük fel a mérőeszközt. Ezt követően ellenőrizzük a mérőeszköz megbízhatóságát és érvényességét, majd kidolgozttuka magyar normákat. Ennek megfelelően mérőeszközeink megvásárlásával vevőink hozzájutnak a (tesztre nézve releváns) magyar populációra jellemző átlagokhoz és szórásokhoz, azaz saját tesztfelvételi eredményeit ezekhez viszonyítva tudják értelmezni.

 

Mérőeszközeink legtöbbjéhez magyar nyelvű kézikönyveket és útmutatókat is készítünk. Egyes mérőeszközeinkhez a kiértékelést és az értelmezést megkönnyítő számítógépes kiértékelő programokat is kidolgozunk, illetve a szakszerű teszthasználatot elősegítő képzéseket szervezünk. Tanácsadást nyújtunk a tesztekkel kapcsolatban.

Cégünk nagy hangsúlyt fektet a megbízható és magas szakmai színvonalú pszichológiai tesztek fejlesztésére és forgalmazására. Ennek megfelelően tevékenységünk túlmutat a puszta viszonteladói munkán. Célunk, hogy a szoftver-legalizációhoz hasonlóan, a pszichológiai mérőeszközök használata is szabályozottá, szakszerűvé és legálissá váljon (vonatkozó jogszabály: 1999. évi LXXVI. tv.).

Hazánkban sajnos elfogadott gyakorlat volt (van, ahol még most is az), hogy a jogtulajdonos engedélye, azaz szerződéses háttér nélkül fordítják és fénymásolják a teszteket, ellenőrizetlen módon adaptálják, illetve kiértékelési útmutatók és standardok nélkül használják azokat. Az ilyen jogosulatlan teszthasználat sérti a nemzetközi és hazai szellemi tulajdonjogokat, érvénytelen teszteredményekre vezethet, kárt okoz a tudományos kutatásban, és figyelmen kívül hagyja a pszichológiai mérés etikai alapelveit.

Elavult, és engedély nélkül adaptált és forgalmazott/megosztott tesztek esetében a helyzet még súlyosabb, hiszen az elavult tesztek tudományos háttere, illetve a szociokulturális háttér is változhatott az eltelt időben, és az évtizedekkel ezelőtt kidolgozott magyar normákkal szintén ez a helyzet.

A GIUNTI csoport

Giunti Psychometrics olasz tesztforgalmazó a Giunti Könyvkiadó egyik alvállalata, amely Olaszország vezető könyvkiadója. A Giunti könyvkiadó élen jár az e-learning és a tankönyvkiadás területein is.

Nemzetközi kapcsolataink

A Giunti Psychometrics Hungary Kft. tagja az Europai Tesztfejlesztők Csoportjának (European Test Publishers Group, ETPG), amely a pszichológiai tesztek fejlesztésének és forgalmazásának szakmai képviselete. Az ETGP szorosan együttműködik a Nemzetközi Tesztbizottsággal (International Testing Comission, ITC) is. Cégünk több külföldi tesztforgalmazó számos vezető termékét adaptálta: Pearson Clinical, Psychological Assessment Resources, Testzentrale, University of Minnesota Press, Stoelting.